Nove aktivnosti projekta “Neurotrening i biomehanika pokreta”

Ocjena: / 0
LošeOdlično 

Udruga RAST je u postupku javne nabave kupila opremu potrebnu za provođenje daljnjih aktivnosti projekta “Neurotrening i biomehanika pokreta” koji se provodi u okviru poziva “Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata”.

U postupku je nabavljen uređaj za mjerenje aktivacije mišića EMG, bežični senzorni ulošci za mjerenje sile pritiska o podlogu te neurobiofeedback uređaj.

Putem neurobiofeedback uređaja, u sklopu pružanja usluga psihosocijalne pomoći, naši stručnjaci psiholozi osim edukativnih psiholoških savjetovanja i zrcalne terapije, s korisnicima provode Neurofeedback treninge. Neurofeedback je terapijska metoda u kojoj pratimo električnu aktivnost mozga putem računala kako bismo dobili informaciju o tome kakav obrazac moždane aktivnosti pojedinac iskazuje. Specifični obrasci moždane aktivnosti povezuju se s određenim poteškoćama kao što su primjerice poremećaji raspoloženja, poremećaji spavanja, tjeskoba i stres, loša koncentracija, glavobolja i ostalo… Pomoću neurofeedback metode moguće je postupno mijenjati te specifične obrasce moždane aktivnosti, naučiti mozak da funkcionira bolje i time smanjiti ili ukloniti simptome poteškoća u funkcioniranju.

Kako izgleda Neurobiofeedback trening?

Terapeut stavlja korisniku elektrode koje bilježe moždane valove na tjeme i na ušne resice. Te elektrode spojene su s uređajem koji prosljeđuje informacije o moždanim valovima u računalo terapeuta, a iste se informacije prikazuju i na drugom ekranu u koji gleda korisnik, no kod korisnika se one pojavljuju u jednom drugom obliku, primjerice u obliku videoigre ili u obliku igranog filma koji im služe za trening. Upravljajući videoigrom, korisnik zapravo upravlja svojim moždanim valovima, a nastojeći unaprijediti igru, ujedno unaprjeđuje moždanu aktivnost.

U sklopu pružanja usluga zdravstvene skrbi za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata, djeluju naši stručnjaci kineziologije, kineziterapije i fizioterapije. Temeljem razgovora s korisnikom i testiranja posebnom biomehaničkom opremom (EMG – mjerenje mišićne aktivnosti i mjerenje pritiska stopala o podlogu senzornim ulošcima), naš tim detektira ključne probleme pri fizičkom kretanju. Ovakav oblik nadstandarda u dijagnostici uvelike pomaže u sastavljanju individualiziranog programa vježbi prilagođenog potrebama i mogućnostima korisnika. Stručnjaci potom program provode s korisnikom onoliko koliko to bude potrebno, a zatim korisnik program može provoditi i samostalno kod kuće.

Uređaj za mjerenje aktivacije mišića i Bežični senzorni ulošci

Elektromiografski uređaj (EMG) služi snimanju električnih potencijala uslijed aktivacije mišića. Uređaj veličine baterije dvostranom trakom lijepi se na kožu ispod mišića, te pri pokretu, bežičnim putem šalje signale koji se obrađuju računalom u stvarnom vremenu. Ovakva dijagnostika jako je važna u otkrivanju koji mišić radi slabije i ne uključuje se adekvatno u pokret. Također, uslijed ozljeda važno je imati informaciju dolazi li uopće signal iz središnjeg živčanog sustava do mišića. Analogno tome, donosi se odluka o vrsti terapije odnosno treninga. Često uzrok problemima u zglobovima i mišićima upravo je neravnomjerna raspodjela mišićnog rada i oslonca kroz koštani sustav.

Senzorni ulošci koriste se u mjerenju raspodjele težine tijela na stopala tijekom hodanja i trčanja. Stopala u navedenim aktivnostima imaju ulogu oslonca, a sastoje se od velikog broja kostiju i mišića koji svojom interakcijom pružaju oslonac. Kvaliteta tog oslonca uvelike definira posturu i kompletnu biomehaniku pokreta korisnika. Ulošci se stavljaju u obuću korisnika koju inače koristi. Bežičnim putem u stvarnom vremenu na računalu analiziramo dobivene podatke o pritisku svakog pojedinog djela stopala. Program nam omogućava mjerenje ravnoteže, računanje centra pritiska, iscrtavanje krivulje kontakta s podlogom, vrijeme kontakta s podlogom, silu pritiska lijeve i desne noge i slično. Također je moguće precizno dati upute za izradu ortopedskih uložaka, ako postoji potreba.

Za više informacija i prijavu za sudjelovanje u projektu kontaktirajte nas na:

E -mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Telefon: 095 5858 537

IZVOR: udruga-rast.hr

Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish Turkish

Osnovni podaciUdruga veterana SJP Alfa Zagreb
Remetinečka cesta 77
10020 Zagreb

info@uvsjp-alfa.hr

PREDSJEDNIŠTVO UDRUGE:
Željko Mihaljević
Željko Šarić
Damir Herceg

ADMINISTRATOR WEB STRANICE:
Franjo Triplat
admin@uvsjp-alfa.hr

Uredovno vrijeme:

PREMA NOVOM REŽIMU RADA UDRUGE

Žiro račun: ZAGREBAČKA BANKA: HR5923600001101782247
MBS: 1836072
OIB: 39923915314

SPONZORI


Foto domovinski rat

Pristupnica