Obljetnica pogibije Pere Perčević i akcije TOPUSKO

Ocjena: / 1
LošeOdlično 

Dana 26. kolovoza 1991. godine temeljem zapovijedi načelnika Odjela specijalne policije, generala Mladena Markača, zapovjednik Specijalne jedinice policije "Alfa" Vladimir Faber, upućuje Jedinicu na prostor Topuskog radi izvlačenja civilnog pučanstva, te učvršćivanja linije prema pobunjenim Srbima.

Tog dana osamdesetak specijalaca iz Jedinice krenulo je vozilima na izvršenje borbene zadaće. Prošavši kroz Pokupsko, pa sve do Slatine, Gornje Bučice i Velikih Solina jedinica stiže do Gornjeg Viduševca.

Upravo kod Viduševca nalazila se linija dodira s neprijateljskim srpskim snagama koje su to mjesto danima napadali teškom artiljerijom.

Cjelokupna situacija na području od Viduševca do Topuskog uglavnom je bila u korist agresora. Naime, do dolaska "Alfi" paravojne snage potpomognute s  JNA već su držale cijeli grad Glinu i područje nešto zapadnije uz rijeku Glinu te sela Skela, Mala Vranovina, Vranovina, Divići, Skubete, D. Vorkapić, Ronkići i sjevernije sela Korači,  Mršići i Radoševići.

Hrvatske snage su obranu organizirale oko sela, tako da su Viduševac, Ponikvari, Dobrnjići i Topusko imali svoju obranu i praktično nije bilo povezane obrane između mjesta, pa su stvorene velike rupe koje su srpske formacije koristile za upade svojih snaga. Zbog takvog borbenog rasporeda, u kasnijoj etapi rata neprijateljske snage su preko takvog područja uspjele totalno presjeći Topusko i dovesti hrvatske oružane snage u okruženje iz kojeg su se izvlačile uz velike gubitke.

Budući da su "Alfe" stigle u Viduševac u večernjim satima organizirano je noćenje, a u jutarnjim satima, oko 6,00 sati, nastavilo se u vozilima u koloni, cestom iz Viduševca prema koti 113, a zatim kroz selo Marekovići.

Dolaskom blizu mosta preko Gline, s desne obale rijeke otvorena je jaka vatra iz minobacačkog i pješačkog naoružanja, potpomognuta protuavionskim topovima. Zbog nepovoljnog terena, tj. čistine s obje strane ceste, "Alfe" su imale prve gubitke,  nažalost zbog borbenih djelovanja u selu Gređani tijekom izvlačenja ranjenog suborca poginuo je Pero Perčevlć, a bilo je više teže i lakše ranjenih.
Nakon uzvraćene vatre, dio Jedinice se uspješno probio do Topuskog, dok je druga polovica Jedinice imala zadaću izvlačenja ranjenih prema Viduševcu, gdje se pričekao povratak cjelokupnog sastava.

U Topusko su se probila tri voda koji su dolaskom u mjesto brzo pokrili osjetljive položaje kod G. Ponikvara, te formirali interventnu grupu sa sjedištem u Topuskom.
Uz "Alfe" u obrani su sudjelovali i dragovoljci koje je vodio Cerovac.

Narednih 4 do 5 dana, između dvije strane izražena je aktivnost u vidu pješačke vatre po obrambenim linijama, no bez učinka. Bez obzira na učestale neprijateljske provokacije, nastavljeno je izvlačenje civila iz Topuskog jer se već tada procijenilo da će se ovaj dio teško održati.

Dana 4./5. rujna 1991. godine, na prostor Topuskog stigla je Specijalne jedinica policije "Osa" iz Siska koja je zamijenila "Alfe" na tom području, no zbog stalnog pritiska neprijateljskih srpskih formacija, potpomognutih snagama

JNA, i nepovoljnih događaja na cijelom tom području, hrvatske snage morale su se povući, a cijelo područje Topuskog i Viduševca do Pokupskog, palo je u neprijateljske ruke.

"Alfe" su se 5. rujna 1991. godine vratile u Zagreb. Osim poginulog hrvatskog viteza Pere Perčevića, ranjeni su sljedeći djelatnici jedinice: Fahrudin Jašarević, Goran Vladisavljević, Jozo Grlić, Željko Štetner, Mato Tolić, Štefan Stanešić, Janko Martić, Ivan Rašić, Muamir Jašarevic, Milivoj Morduš, Zdenko Andabak, Blaž Curić i Dražen Mihordin.

 

KAKO JE AKCIJA TOPUSKO IZGLEDALA U OČIMA JEDNOG PRIPADNIKA SJP ALFA, NJENOG SUDIONIKA MOŽETE PROČITATI OVDJE

PERO PERČEVIĆ

Rođen je 8. travnja 1957. godine u Brinju. U MUP-u je od 29. ožujka 1991. godine, a u SJP Alfa PU zagrebačke od 23. srpnja 1991. godine. Poginuo je 30. kolovoza 1991. godine prilikom izvlačenja ranjenog suborca Gorana Vladisavljevića u borbenoj Akciji „Topusko“.  U trenutku pogibije obavljao je poslove i zadatke policajca-specijalca u SJP Alfa PU zagrebačke. Neoženjen. Odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom i Spomenicom Domovinskog rata.
Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish Turkish

Osnovni podaciUdruga veterana SJP Alfa Zagreb
Remetinečka cesta 77
10020 Zagreb

info@uvsjp-alfa.hr

PREDSJEDNIŠTVO UDRUGE:
Željko Mihaljević
Željko Šarić
Damir Herceg

ADMINISTRATOR WEB STRANICE:
Franjo Triplat
admin@uvsjp-alfa.hr

Uredovno vrijeme:

PREMA NOVOM REŽIMU RADA UDRUGE

Žiro račun: ZAGREBAČKA BANKA: HR592360000-1101782247
MBS: 1836072
OIB: 39923915314

SPONZORI


Foto domovinski rat

Pristupnica