OSTALE VRO

Operacija SKOK-1

Operacija SKOK-1 07.04.1995.

BOJIŠTE

Prostor jugozapadne BiH.

CILJ OPERACIJE

Zauzeti povoljnije položaje na Dinari u područjima Crvene Grede i Zelenog Brda, približiti se s. Uništa i s. Cetina i isključiti mogućnost protunapadaja neprijatelja iz smjera s. Unište.

OSLOBOĐENI TERITORIJ

Oslobođeno je područje ukupne površine 75 četvornih kilometara.

POSTROJBE

Hrvatska strana

7. gbr "Pume" i 126. dp.

TIJEK VOJNOREDARSTVENE OPERACIJE

Akcija je planirana kao jednodnevna, a izvele su je snage HV koje su se tamo nalazile na obrambenim crtama bojišnice dosegnutima akcijom "Zima 94". Iznenadnim napadom 7. gbr "Pume" oslobodila je Bunjevačko brdo, Marino brdo, Veliki Bat, Jančiji vrh, Lišanjski vrh, Slime, Jankelića dolac i Veliku glavicu. Osvojeno područje je zatim tučeno topništvom agresora koje je bilo stacionirano u selu Cetine. Pokušan je i kontranapad koje su snage HV odbile. Na taj način je područje na zapadnom dijelu Livanjskog polja osvojeno tijekom zime 1994 godine prošireno bočno i smanjena je opasnost bočnog napada neprijatelja. Tijekom te akcije na istočnom dijelu Livanjskog polja nije bilo pomicanja bojišnice niti borbenih aktivnosti neprijatelja.

ZAKLJUČAK

Na planini Dinari iznad Knina hrvatske postrojbe oslobodile su područje širine 15, a dubine 5 km, ukupne površine 75 četvornih kilometara. Zauzet je i strateški iznimno važan vrh Veliki Bat iznad sela Uništa s kojeg se mogao vizualno uočiti i grad Knin.HV je stavio pod paljbeni nadzor neprijateljska uporišta na području Uništa i Cetine. Pokušaji neprijatelja, koji je djelovanjem topništva iz okruga sela Cetine (teritorij Republike Hrvatske) prekršio Zagrebački sporazum, da u protunapadima vrati izgubljene položaje, nisu uspjeli. Poginuli pripadnici HV u toj operaciji su Robert Rai] pripadnik 14.TRD HV, Tomislav Krajnik iz Lobora u Hrvatskom Zagorju, pripadnik 7.GBR HV i dr.
Važan segment operacija na Dinari bio je zahtjevan i iznimno težak posao probijanja cesta na vrlo nepristupačnom planinskom području putem kojih se na najviše visove Dinare moglo dopremiti teško naoružanje - topovi i tenkovi. Probijanje cesta obavila je inžinjerija HV i HVO-a pod vodstvom generala Ljube Ćesića Rojsa. Time je učinjen kolosalni starteški preokret - do tada nepristupačna planina Dinara postala je glavna cesta prilaza tenkovima HV-a, što će posebno doći do izražaja u predstojećoj operaciji "Oluja".


Preuzeto sa portala domovinskirat-xtreemhost, a sadržaj na ovu temu će se nadopunjavati od strane autora ovih stranica.

Povezani članci:

UREDOVNO VRIJEME

PONEDJELJAK - PETAK

08:00 do 16:00

RAD SA STRANKAMA

UTORKOM  09:30 - 12:30

ČETVRTKOM  09:30 - 12:30

OSNOVNI PODACI

UVSJP Alfa Zagreb
Remetinečka cesta 77
10020 Zagreb

ZAGREBAČKA BANKA

HR5923600001101782247
MBS: 1836072
OIB: 39923915314