VIJESTI

Ivica Drmić

Obljetnica pogibije Ivice Drmića

Ivica Drmić, rođen 22. siječnja 1962. godine u Tomislavgradu BIH, bio je među prvima koji su se odazvali i pridružili SJP „ALFA“ ZAGREB na samom njenom osnutku.

Kao pripadnik SJP „ALFA“ Ivica je sudjelovao u borbenim akcijama TOPUSKO, POKUPSKO, VELIKA BUNA i MASLENICA u kojoj je i poginuo 22. siječnja 1993. godine, upravo na svoj 31. rođendan. U svim navedenim akcijama Ivica Drmić pokazao je iznimnu hrabrost, požrtvovnost, stručnost i odlučnost ne štedeći sebe ni svoj život za dobrobit Domovine. Jedinica je u spomenutoj akciji bila određena za postavljanje zasjede na Velebitu. Ivica se izdigao iz zasjede kako bi svojim ručnim raketnim bacačem pogodio neprijateljsku kolonu koja se kretala od Svetog Roka prema prijevoju Mali Alan. U žestokom vatrenom okršaju Ivica Drmić smrtno je pogođen iz neprijateljske strojnice. Njegovi suborci ga nadljudskim naporima pokušavaju spasiti noseći ga na rukama iz dubine neprijateljskog teritorija prema vrhu Velebita i liječničkoj pomoći. Nažalost, zbog težine ozljeda Ivica im umire na rukama tijekom transporta.

Njemu u spomen 2016. godine ulica u Novom Zagrebu, koja se od Avenije Većeslava Holjevca odvaja u smjeru juga do Oreškovićeve ulice, dobila je ime Ulica Ivice Drmića. Vladimir Faber, ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije ‘Alfa’ prilikom svečanog otkrivanjem ploče s natpisom novoimenovane ulice tada je između ostalog kazao:

– Pokojni Ivica Drmić doživio je pakao, a vjerujem i njegova obitelj kad je saznala vijest o njegovoj pogibiji. Ali, ako ima raja i ako je to mjesto samo za dobre, poštene, pravedne i hrabre, onda je Ivica danas sigurno u njemu, u što mi, pripadnici “Alfi”, duboko vjerujemo.

Poznavajući Ivicu, siguran sam da on ne bi odobrio ovo današnje imenovanje jer je to bio izuzetno skroman, smiren, povučen obiteljski čovjek koji je živio za svoju obitelj i za Jedinicu.

Odlukom Općinskog vijeća Općine Lovinac ulica u naselju Sveti Rok, koja se proteže od ulice dr. Mile Budaka do ulice Staro Selo, imenovana je u Ulicu Ivice Drmića, hrvatskog branitelja i heroja Domovinskog rata.

Alfe žive vječno!

Foto: UVSJP Alfa

Povezani članci:

UREDOVNO VRIJEME

PONEDJELJAK - PETAK

08:00 do 16:00

RAD SA STRANKAMA

UTORKOM  09:30 - 12:30

ČETVRTKOM  09:30 - 12:30

OSNOVNI PODACI

UVSJP Alfa Zagreb
Remetinečka cesta 77
10020 Zagreb

ZAGREBAČKA BANKA

HR5923600001101782247
MBS: 1836072
OIB: 39923915314