Studentska postrojba

Ocjena: / 15
LošeOdlično 

Jedini fakultet na zagrebačkom Sveučilištu koji je organizirao dragovoljačku jedinicu studenata za obranu naše Domovine jest Fakultet za fizičku kulturu (sada: Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu). Dana 20. ožujka 1991. godine dr. Branimir Kuleš organizirao je studentske skupine koje su pod njegovim nadzorom vježbale borilačke sportove, a u svrhu priprema istih za složenije zadaće u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Tada se i vršio prvi upis dragovoljaca u studentsku postrojbu, prijavio se 81 student (među kojima je bilo 5 studentica). Tijekom priprema počeo je i otvoreni srpski teror ubojstvom hrvatskog policajca Josipa Jovića na Plitvicama. Prijedlog za uključivanje studentske postrojbe u mjesnu zajednicu "Đuro Šimunić" na Jarunu dao je dr. Branimir Kuleš, ali to nije bilo moguće zbog nedostatka oružja (mjesna zajednica organizira samo obranu naselja). Istodobno su dr. Branimir Kuleš i dr. Josip Marić zajedno s ing. Željkom Fijetlom iz Karlovca dogovorili školovanje i naoružavanje postrojbe na Policijskoj akademiji u Zagrebu. Početkom rujna 1991. godine ponovno je organizirano okupljanje studenata na kojem je sudjelovalo 88 dragovoljaca, a od toga osmorica su bili i studenti Pravnog fakulteta, Prometnog fakulteta, Šumarskog fakulteta i Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dr. Branimir Kuleš, dr. Josip Marić i ing. Željko Fietl su na sastanku sa zamjenikom ministra Željkom Tomljenovićem i zapovjednikom specijalne policije MUP-a RH generalom Mladenom Markačem odredili početak obučavanja i imena postrojbi. Postrojba iz Karlovca, koju je činilo oko stotinu dragovoljaca, dobila je ratno ime TRN, a postrojba studenata Fakulteta za fizičku kulturu – MIG.

Dana 13. rujna 1991. godine postrojba je započela s obukom pod nazivom Dragovoljačka postrojba studenata za specijalne namjene – MIG. Tijekom obuke i treninga obje postrojbe pokazale su visok moral i spremnost da se odmah uključe u ratne akcije. Prolazili su petnaestokilometarske marševe s punom borbenom opremom, naučili rukovati različitim specijalističkim naoružanjem i savladali taktiku ratovanja. Za vrijeme obuke postrojbu, u društvu s tadašnjim rektorom Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. Marijanom Šunjićem, obišli su prof. dr. Boris Volčanšek, dekan Fakulteta te ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić i pomoćnik ministra Ivan Jarnjak.

Ratna razaranja JNA i srpskih terorista grada Karlovca primorali su uključivanje Postrojbe TRN u obranu svog grada i tada su pale prve žrtve Postrojbe, poginuo je tadašnji pomoćnik zapovjednika

Nakon izvršene blokade vojarne u Borongaju i oslobađanja vojarni u Velikoj Buni i u Belajskim Poljicama (Logorište) kod Duge Rese, Postrojba je upućena u obranu grada Pakraca.

Tijekom 1992. godine došlo je do preoblikovanja Dragovoljačke postrojba studenata za specijalne namjene – MIG. Studenti rodom iz Bosne i Hercegovine otišli su braniti svoje domove, desetak ih je prešlo u aktivnu službu, veći dio je diplomirao, dok je ostatak prešao u pričuvni sastav Specijalne jedinice policije PU zagrebačke ALFA. Skupine iz sastava te Postrojbe odlazile su na Velebit u više navrata. Tamo su izvršavale različite zadaće na Visočici, i Oglavinovcu (Poskok I) te su pojedinci sudjelovali u akcijama Maslenica, Poskok II, Bljesak i Oluja.

Fakultet za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu dao je mnoge generale, između ostalih Mladena Markača, Josipa Lucića, Mirka Norca, Stanka Soptu, Slavka Butorca, brigadira Zdravka Andabaka te mnogo drugih časnika i dočasnika Hrvatske vojske i policije.

Ratni put Dragovoljačke postrojba studenata za specijalne namjene – MIG:

  • akcija Velika Buna od 6. listopada do 8. listopada 1991. godine
  • akcija blokade vojarne Borongaj u Zagrebu od 1. studenoga do 15. studenoga 1991. godine
  • Belajske Poljice (Logorište) od 1. prosinca do 4. prosinca 1991. godine
  • Pakrac od 7. prosinca do 21. prosinca 1991. godine.

Pretraga stranice

Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish Turkish

Osnovni podaciUdruga veterana SJP Alfa Zagreb
Remetinečka cesta 77
10020 Zagreb

info@uvsjp-alfa.hr

PREDSJEDNIŠTVO UDRUGE:
MILIJAN BRKIĆ
ŽELJKO MIHALJEVIĆ
ŽELJKO ŠARIĆ

Uredovno vrijeme:

PONEDELJAK - PETAK: 08:00 do 16:00

Rad sa strankama:
UTORKOM: 09:30 - 12:30
ČETVRTKOM: 09:30 - 12:30

Žiro račun: ZAGREBAČKA BANKA: HR5923600001101782247
MBS: 1836072
OIB: 39923915314

PODRŠKA

Foto domovinski rat

Pristupnica

Trenutno aktivnih Gostiju: 23