Velebitski Trekking 2009

U spomen braniteljima Velebita
Osim turističko-sportskog karaktera, ovaj projekt je ujedno i memorijalna utrka posvećena na spomen svim braniteljima koji su čuvali Hrvatsku na Velebitskoj bojišnici od 1991.-1995. godine. Utrka u svom nazivu nosi ime Poskok 3 u spomen na akcije Poskok 1 i Poskok 2 u kojima su Specijalne jedinice MUP RH ovladale južnim Velebitom i tako odigrale bitnu ulogu u kasnijem tijeku Domovinskog rata. Na taj način stvorena je čvrsta linija obrane i omogućena kvalitetna priprema vojno-redarstvenih operacija Maslenica, Medački džep i Oluja. Pripadnici Specijalne policije su više od 1000 dana u vrlo ekstremnim planinskim uvjetima držali 120 km linije bojišnice, sve do početka vojno - redarstvene operacije Oluja 1995. godine i time dale nemjerljiv doprinos obrani Hrvatske.


Utrka podijeljena u tri težinske kategorije
Ultra kategorija, 65 kilometara:
Start: hotel Velebitska kraljica / tunel Sv. Rok - Tulove grede - Bukva - Libinje - Sveto Brdo - Vaganski vrh - Rujno - Manita peć - Mala Paklenica - Cilj: Velika Paklenica
Planinarska, 30 kilometara: Start - hotel Velebitska kraljica / tunel Sv. Rok - Tulove grede - Bukva - Libinje - Čičina dolina - Ivine vodice - Borisov dom - Cilj: Velika Paklenica
Turistička kategorija, 10 kilometara: Prvih 100 posjetitelja koji su taj dan bili u NP Paklenici i koji su došli do Manite peći ili Borisovog doma te udarili štambilj na ulaznicu, u povratku su bili nagrađeni majicom Velebitskog trekkinga.
Cilj utrke je na ulazu u Nacionalni park Paklenica, na Trgu Marasovića.

Poslušajte razgovor sa predstavnikom organizatora Šimunom Cimermanom, emitiranim u programu Radija 057:

Usprkos lošim vremenskim prilikama u subotu je u organizaciji Kluba pustolovnih sportova Multisport održan 7. Velebitski trekking i to s rekordnim brojem sudionika.
Sveukupno tristotinjak turista, rekreativaca, sportaša i članova Udruge veterana specijalne policije ALFA uputilo se u osvajanje velebitskog krša na dionici Velebitska kraljica -Tulove grede - Bukva - Libinje - Sveto Brdo - Vaganski vrh - Rujno - Paklenica i to u 3 težinske kategorije.

U tradicionalnim kategorijama Planinarska i Ultra sudjelovalo je 240 natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije, Češke, Italije, Velike Britanije i Njemačke. Zbog iznimno teških uvjeta na cilj u zaseok Marasovići smješten na ulazu u NP Paklenica stiglo je 90 natjecatelja Planinarske i 11 natjecatelja Ultra kategorije. Za istaknuti je rezultat koji je postigla 55-godišnja Hora Magda iz Češke, jedina žena koja je savladala najzahtjevniju, 65km dugu dionicu Ultra kategorije, i to za nepunih 8 sati. Prvo mjesto u muškoj konkurenciji osvojio je Trs Ivan koji je ovu dionicu savladao za 7h i 23min. U Planinarskoj kategoriji 35km dugu dionicu prvi je savladao Pešić Ante(04:25), a među ženama Senković Senka(05:52).

Turistička kategorija ovogodišnja je novost Velebitskog trekkinga u kojoj je sudjelovalo 60-ak turista i rekreativaca što je iznad očekivanog s obzirom na vremenske neprilike.

Članovi Udruge veterana specijalne policije ALFA svojim su sudjelovanjem u utrci odali počast svim braniteljima s Velebitske bojišnice u razdoblju 1991.-1995.g.. Zahvaljujući akcijama Poskok 1 i Poskok 2 Specijalne jedinice MUP-a ovladale su južnim Velebitom zbog čega je ovogodišnji trekking maraton nosio i naziv Poskok 3. Tako je u utrci sudjelovalo stotinjak članova DELTE iz Županje, Gromova iz Karlovca, Risova iz Kutine, Krpelja iz Vinkovaca kao i pripadnika Gardijskih brigada.

Osvrt na utrku jednog od sudionika:
Ovogodišnji "Velebitski trekking 2009 - Poskok 3" je iza nas. Pamtit ćemo ga kao jedno novo iskustvo i nadati se da ćemo i iduće godine sudjelovati. Vrijeme nas nije mazilo. Od samog početka pratila nas je kiša koja se pretvorila u olujno nevrijeme. Što smo se više penjali to je nevrijeme bilo gore...Kiša nošena jakim vjetrom, gromovi i munje, mokra odjeća i obuća, skliski kamen pridonjeli su odustajanjem jednog dijela sudionika (manjeg). Ostali su odradili rutu koja je bila zacrtana.
Mi veterani SJP-ALFA okupili smo se u petak u Starigradu, okupali se u moru, u 18 sati bili na svetoj misi koja je bila u čast svim poginulim na Velebitu za vrijeme Domovinskog rata. Misu je vodio Starigradski svečenik Don Marinko. U kampu hotela "Alan" postavili smo veliki šator za one sudionike koji su dolazili u petak a nisu imali svoj smještaj.
Sljedeće jutro okupljanje u Marasovićima, a ultraši i planinarci prebačeni su do starta kod južnog portala tunela Sv. Rok. Oni koji su odabrali treću kategoriju (turističku) krenuli su preko kanjona Paklenice prema Borisovom domu.
Kao što sam spomenuo sve njih je pratilo nevrijeme, a oni koji poznaju Velebit znaju kako to izgleda.
Ovim putem zahvaljujemo svima koji su sudjelovali, pogotovo kolegama iz Udruga veterana SJP drugih županija, a koji su pokazali da još mogu gaziti velebitskim stazama.
Nadam se da ćemo i iduće godine u još većem broju sudjelovati i uživati u čarima Velebita.

Pretraga stranice

Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish Turkish

Osnovni podaciUdruga veterana SJP Alfa Zagreb
Remetinečka cesta 77
10020 Zagreb

info@uvsjp-alfa.hr

PREDSJEDNIŠTVO UDRUGE:
Željko Mihaljević
Željko Šarić
Damir Herceg

Uredovno vrijeme:

PONEDELJAK - PETAK: 08:00 do 16:00

Rad sa strankama:
UTORKOM: 09:30 - 12:30
ČETVRTKOM: 09:30 - 12:30

Žiro račun: ZAGREBAČKA BANKA: HR5923600001101782247
MBS: 1836072
OIB: 39923915314

PODRŠKAPLANOVI I IZVJEŠTAJI

Foto domovinski rat

Pristupnica

Trenutno aktivnih Gostiju: 30