Specijalna jedinica policije

Specijalna policija Republike Hrvatske je naziv za specijalne jedinice hrvatske policije zaduženih za izvršenje zadaća u borbi protiv svih oblika terorizma, tj. u rješavanju talačkih situacija, otmica osoba i prijevoznih sredstava, najtežih oblika narušavanja javnog reda te uhićenja naoružanih pojedinaca i skupina i osiguranja štićenih osoba u posebnim uvjetima.

U okviru opsežne reorganizacije Ministarstva unutarnjih poslova 2001. godine izvršen je i preustroj Specijalne policije. Jedinicama specijalne policije nadređeno je Zapovjedništvo specijalne policije, kao ustrojstvene jedinice Ravnateljstva policije, izdvojeno iz sustava policijskih uprava. Na čelu Zapovjedništva nalazi se zapovjednik.

U Zapovjedništvu specijalne policije ustrojeno je šest ustrojstvenih jedinica:

  • Antiteroristička jedinica Lučko
  • Zrakoplovna jedinica
  • Specijalne jedinice policije: Zagreb, Split, Rijeka i Osijek.
S ciljem veće operativne učinkovitosti u kolovozu 2008. godine izvršeni su dodatni funkcionalno-teritorijalni zahvati u ustroj specijalnih policijskih snaga. Specijalna jedinica policije ALFA Zagreb pripojena je Antiterorističkoj jedinici Lučko (ATJ) koja je jedina postrojba s nadležnošću djelovanja na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske. Također je kao zasebna organizacijska cjelina izdvojen Ronilački centar, dok su drugi elementi ostali identični ustroju iz 2001. godine.
Oznake radnih mjesta u SJP MUP-a RH:

Policajac specijalac

Vođa specijalističke grupe

Zapovjednik voda
Pomočnik zapovjednika
Zapovjednik jedinice

Instruktor u zapovjedništvu

Pomočnik zapovjednika Zapovjednik specijalne policije

Eskalacija suvremenog terorizma u svijetu uvjetovala je ustanovljavanje „treće opcije“ (prostor između policije i vojske) i stvaranje „trećih snaga“ (specijalne snage) za borbu protiv terorizma. Sastavni dio procesa nastanka i razvoja Republike Hrvatske i njezinih Oružanih snaga jest i nastanak i razvoj specijalnih vojnih i policijskih protuterorističkih snaga. Ti paralelni procesi svoje izvorište imaju u ratnim okolnostima. Specijalne postrojbe odigrale su jednu od presudnih uloga u Domovinskom ratu i oslobođenju Hrvatske. U suvremenim uvjetima, Specijalna jedinica policije nije samo jedan od stupova protuterorističkih kapaciteta Republike Hrvatske, već i bitan faktor hrvatskog integriranja u euroatlantske obrambene odnosno sigurnosne integracije.

Pretraga stranice

Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish Turkish

Osnovni podaciUdruga veterana SJP Alfa Zagreb
Remetinečka cesta 77
10020 Zagreb

info@uvsjp-alfa.hr

PREDSJEDNIŠTVO UDRUGE:
MILIJAN BRKIĆ
ŽELJKO MIHALJEVIĆ
ŽELJKO ŠARIĆ

Uredovno vrijeme:

PONEDELJAK - PETAK: 08:00 do 16:00

Rad sa strankama:
UTORKOM: 09:30 - 12:30
ČETVRTKOM: 09:30 - 12:30

Žiro račun: ZAGREBAČKA BANKA: HR5923600001101782247
MBS: 1836072
OIB: 39923915314

PODRŠKA

Foto domovinski rat

Pristupnica

Trenutno aktivnih Gostiju: 17