Velebitski Trekking 2010

I ove godine, po drugi puta za redom, Udruga veterana specijalne jedinice policije "ALFA" Zagreb, u suradnji sa Klubom pustolovnih sportova"Multisport" organizirala jeplaninarski maraton pod nazivom Velebitski trekking 2010. "Poskok 3". Maraton se održao 19. lipnja ove godine, a startalo ispred Pustolovno izletničkog centra "Rizvan City" u Rizvanuši pokraj Gospića. Osim turističko - sportskog karaktera, ovaj projekt je ujedno i memorijalna utrka na spomen svim braniteljima koji su čuvali Hrvatsku na Velebitskoj bojišnici od 1991. - 1995. godine.

Utrka u svom nazivu nosi ime "Poskok 3" u spomen na akcije "Poskok 1" i "Poskok 2" u kojima su snage Specijalne policije MUP-a RH ovladale južnim Velebitom i tako odigrale bitnu ulogu u kasnijem tijeku Domovinskog rata.

Naime, u ljeto 1992. godine Specijalna policija MUP-a RH počela je zauzimati bitne vojno- strateške položaje na južnom Velebitu da bi na istom formirala svoje baze. Akcijama "Poskok 1" i "Poskok 2" obuhvaćena je linija obrane južnog Velebita na potezu Rizvanuša - Visočica - Oglavinovac - Struge - Marasovac - Ivine Vodice - Vlaški grad - Dušice - Veliko Libinje - Bukva, u sveukupnoj dužini preko 120 km. Na taj način stvorena je čvrsta linija obrane i omogućena kvalitetna priprema vojno - redarstvenih operacija "Maslenica", "Medački džep" i "Oluja".

Pripadnici Specijalne policije su više od 1000 dana u vrlo ekstremnim planinskim uvjetima držali 120 km linije bojišnice - sve do 4. kolovoza 1995. godine, početka vojno- redarstvene akcije "Oluja", čime su dali nemjerljiv doprinos obrani tog dijela Hrvatske i pripremi te provođenju vojno - redarstvenih operacija "Maslenica", "Medački džep" i "Oluja". Upravo je projekt "Velebitski trekking - Poskok 3" posvećen svim pripadnicima Specijalne policije koji su u ta teška, ali ponosna vremena, bili na Velebitu.

Ovogodišnja utrka je podijeljena u dvije kategorije:
- ultra ( 55 km na dionici : Rizvan city - Pasji klanac - Ramino korito - Baške oštarije - Dabarski kukovi - Baške oštarije - Rizvan city), za koju je pedviđeno oko 11 sati trčanja do cilja. Sa zadovoljstvom možemo izjaviti, da su se na ovoj teškoj dionici pojavili i članovi naše Udruge , ali i ispred Zapovjedništva Specijalne policije: MILKOVIĆ STJEPAN i BARIĆ DAMIR te KNEŽEVIĆ DRAŽEN, SLAVULJ DARKO, MATANOVIĆ MARINKO te RENATO IVIČIĆ, pripadnici SJP Rijeka "AJKULA". Svojim nastupom i rezultatima koje su postigli, slobodno ih možemo svrstati uz bok najboljima u ovoj disciplini, imajući u vidu da se na ovoj utrci pojavila sva "krema" ovoga sporta i da je pobjednik u ovoj disciplini, ovu dionicu pretrčao za 7.5 sati, s tim da je u startu kasnio 20 min..!!!.
- planinarska ( 30 km na dionici: START: Baške Oštarije, hotel Velebno - KT 7: V. SADIKOVAC, VRH - KT 5: DEBELA KOSA, VRH - KT 4: KONJSKO, ŠIKIĆ JATARA - KONJEVAČA - KT 10: MAKADAMSKA CESTA NA KRAJU „KONJEVAČKOG POTOKA“ - CILJ: RIZVANUŠA, PUSTOLOVNO-IZLETNIČKI CENTAR „RIZVAN CITY“, za koju je bilo predviđeno oko 7-8 sati trčanja , a otprilike 4.5 sati za prvoga. U ovoj kategoriji imali smo više natjecatelja i to uglavnom naših veterana: DAMIR MATAN, POLJAK SAŠA, NIKICA VRABAC, (koji je ujedno imao i najbolji rezultat od prijavljenih veterana, utrčavši u cilj među prvih pet u ovoj disciplini) članova Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata "GROM" iz Karlovca, zatim FRANJO TRIPLAT, BRANKO MARETIĆ - DEČINA, MARKO SVILIĆ, GRUBIŠA ŽELJKO i LUKA JAGAR, članovi Udruge veterana specijalne jedinice policije "ALFA" Zagreb. Po prvi put je stigla i grupa kadeta s Policijske Akademije, budućih mladih policajaca koje je na utrku doveo IVAN MIČIĆ, odgajatelj na Policijskoj Akademiji i sam sudionik rata kao pripadnik SJP "ALFA" Zagreb.

Rezultati planinarske utrke:
Uz ove dvije kategorije postojala je još jedna: za one koji se nisu prijavljivali za utrku nego su se jednostavno htjeli prošetati Velebitom, koje ni rana jutarnja kiša i oblaci nisu spriječili da iskoriste prekrasan dan za šetnju s obiteljima. Hvala za sudjelovanje i njima!

Rezultati ultra utrke:


Na kraju ovog kratkog izvješća s utrke, ispred Udruge veterana specijalne jedinice policije "ALFA" Zagreb, želio bih zahvaliti Ravnateljstvu policije, posebice MILIJANU BRKIĆU. Naime, Ravnateljstvo je osiguralo tehničku potporu ovoj utrci. Zahvaljujem i ŠIMUNU CIMERMANU i klubu "MULTISPORT", bez kojih bi nam organizacija ovog događaja bila puno teža. ŽELJKU ŠARIĆU - PIGIJU, zahvaljujući čijoj je upornosti i trudu cijela ova ideja oko "Poskoka 3" i realizirana te DRAGANU DELAČU, fotografu MUP-a iz Gospića koji je fotoaparatom popratio ovo natjecanje.

 

Pretraga stranice

Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish Turkish

Osnovni podaciUdruga veterana SJP Alfa Zagreb
Remetinečka cesta 77
10020 Zagreb

info@uvsjp-alfa.hr

PREDSJEDNIŠTVO UDRUGE:
Željko Mihaljević
Željko Šarić
Damir Herceg

Uredovno vrijeme:

PONEDELJAK - PETAK: 08:00 do 16:00

Rad sa strankama:
UTORKOM: 09:30 - 12:30
ČETVRTKOM: 09:30 - 12:30

Žiro račun: ZAGREBAČKA BANKA: HR5923600001101782247
MBS: 1836072
OIB: 39923915314

PODRŠKAPLANOVI I IZVJEŠTAJI

Foto domovinski rat

Pristupnica

Trenutno aktivnih Gostiju: 2