20. godišnjica SJP "Grom"

Ocjena: / 6
LošeOdlično 

KARLOVAC, 4. ožujka 2011. (Hina) - Oko 350 pripadnika specijalne policije "Grom" postrojilo se večeras u Karlovcu u povodu obilježavanja 20. obljetnice ustroja pred svojim ratnim ministorm Ivanom Jarnjakom.
Pod državnim i ratnim barjacima mimohodom su obišli Karlovac, položili vijence i zapalili svijeće za poginule suborce te će, kako je najavio s govornice predsjednik Udruge „Grom“ Dražen Perković, sastaviti i poslati u haaški zatvor pismo potpore zapovjedniku svih policijskih specijalaca tijekom cijelog rata generalu Mladenu Markaču.

U obraćanju specijalcima, od kojih su neki i danas u interventnim policijskim postrojbama, potpredsjednik Hrvatskog sabora i ratni ministar policije Ivan Jarnjak je kazao da su "Gromovi" pisali povijest Karlovca i Hrvatske, da su stvarali i stvorili državu s ostalim braniteljima te im na tome zahvalio.
Kazao je i da je Karlovac trebao biti grad u velikoj Srbiji, ali „to nije postao samo zahvaljujući vama. To imajte na umu i ponosite se time“. Prvi ste se 1991. organizirali za obranu grada koji je u Hrvatskoj imao najviše vojarna i pripadnika tzv. JNA po stanovniku i strateški je bio vrlo bitan za stvaranje velike Srbije, ustvrdio je. Pozdravio je generala Markača, koji je bio na čelu specijalaca tijekom cijelog Domovinskog rata, podsjetivši da su karlovački specijalci bili na svim velikim bojištima te na žrtve među njima. Prošlo je 20 godina, mnogo se toga promijenilo, ali vjerujte: Hrvatska je jedina i vječna i za nju se isplatilo boriti, dodao je Jarnjak.
Dražen Perković, predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije „Grom“, također je podsjetio suborce da je kroz njihovu postrojbu prošlo oko tisuću ljudi, od kojih je dvije stotine sudjelovalo u stvaranju postrojbe 1. ožujka 1991. Postrojba je osim obrane općina i gradova u Karlovačkoj županiji sudjelovala u oslobađanju zapadne Slavonije, Papuka, Gospića, Velebita do Cavtata i Prevlake, te sudjelovala i u oslobodilačkim operacijama Maslenica, Medački džep, Bljesak i Oluja. Poginulo je sedam i ranjeno pedeset specijalaca, od kojih 16 teško, a zatočena su dvanaestorica.
Braniteljima su čestitali i zahvalili župan Ivan Vučić i karlovački gradonačelnik Damir Jelić.
Zamoljen od novinara da komentira izjavu Amnesty Internationala da samo devet osoba iz negdašnjega hrvatskog vrha, među kojima i Jarnjak, nisu na popisima za ratne zločine, Jarnjak je odgovorio da bi pitao tu gospodu moraju li baš svi iz hrvatskog vrhovništva biti na tom popisu.
Bio sam na Haaškom sudu ispitan u svojstvu osumnjičenika i nisu našli ništa prijeporno u mojem sudjelovanju u ratu pa znam da me sigurno ne može optužiti nikakva skupina, ni mene, ni hrvatski vrh koji se borio za hrvatsku državu, istaknuo je Jarnjak.
Hina

 


 

Danas 3. ožujka u sjedištu Interventne jedinice policije u Malom Erjavcu, izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova i Policijska uprava karlovačka polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, obilježili su 20. godišnjicu osnivanja Specijalne jedinice policije "Grom" Policijske uprave karlovačke.

Okupljenim obiteljima poginulih i smrtno stradalih policajaca, postrojenim policajcima Interventne jedinice policije, bivšim specijalcima, kao i ostalim uzvanicima obratili su se zapovjednik Interventne jedinice policije PU karlovačke Dražen Perković, načelnik PU karlovačke Josip Ćelić, župan Karlovačke županije Ivan Vučić i izaslanik ministra unutarnjih poslova zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez.

Svi su se oni u svom izlaganju prisjetili teških trenutaka i zasluga Specijalne jedinice policije "Grom" Policijske uprave karlovačke u Domovinskom ratu, te im zahvalili u njihovom doprinosu u stvaranju demokratske i neovisne Republike Hrvatske.

Zamjenik glavnog ravnatelja Dražen Vitez i načelnik Policijske uprave karlovačke Josip Ćelić 20-orici aktivnih policijskih službenika koji su u postrojbi Specijalne jedinice policije, odnosno danas Interventne jedinice policije neprekidno 20 godina,  uručili su prigodne plakete, te su zajedno otvorili i spomen obilježje u Spomen sobi za sedmoricu poginulih i smrtno stradalih policijskih službenika.

Također, na prostoru Interventne jedinice policije služena je i sveta misa koju je predvodio vojni ordinarij Juraj Jezerinac.
MUP

Pretraga stranice

Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish Turkish

Osnovni podaciUdruga veterana SJP Alfa Zagreb
Remetinečka cesta 77
10020 Zagreb

info@uvsjp-alfa.hr

PREDSJEDNIŠTVO UDRUGE:
Željko Mihaljević
Željko Šarić
Damir Herceg

Uredovno vrijeme:

PONEDELJAK - PETAK: 08:00 do 16:00

Rad sa strankama:
UTORKOM: 09:30 - 12:30
ČETVRTKOM: 09:30 - 12:30

Žiro račun: ZAGREBAČKA BANKA: HR5923600001101782247
MBS: 1836072
OIB: 39923915314

PODRŠKAPLANOVI I IZVJEŠTAJI

Foto domovinski rat

Pristupnica

Trenutno aktivnih Gostiju: 23