Krvavi Uskrs

KRVAVI USKRS - pojam kojim se obilježava događaj na Plitvičkim jezerima, iz perioda Domovinskog rata, gdje je grupa specijalne policije MUP-a Hrvatske dočekana u zasjedi. Tog dana, 31. ožujka 1991.g., poginuo je Josip Jović, službeno prva žrtva Domovinskog rata i srpske pobune u Hrvatskoj.

Nakon što su u ožujku 1991. Predsjedništvo SFRJ i Štab Vrhovne komande OS SFRJ najavili uvođenje izvanrednog stanja i rušenje vodstva RH, nastavljene su provikacije i propaganda o tobožnjoj ugroženosti Srba.

U kontekstu toga srpski pobunjenici tada najavljuju "miting istine" na Plitvicama i pripajanje područja NP-a Plitivička jezera općini Titova Korenica, odnosno SAO Krajini. Uslijedile su provokacije u mjestima oko Plitvičkih jezera, a 28. ožujka Mile Martić šalje policajce iz Knina da spriječe prosvjednike koji su bili protiv pripajanja Plitvica općini Titova Korenica. Na ulazima u nacionalni park na jarbolima su izvješene srpske i jugoslavenske zastave.
Sljedeći dan, 29. ožujka, "milicajci" iz Knina zauzimaju upravne zgrade NP-a Plitvice. Tako je Izvršno vijeće Titova Korenica preuzelo nacionalni park.

Poslije takvih alarmantnih vijesti predsjednik Tuđman je donio odluku o uvođenju ustavnopravnog poretka na području Nacionalnog parka, a ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac poziva suradnike na hitne konzultacije u Zagreb.

Akciju su, pod zapovjedništvom MUP-a RH, vodili Josip Lucić, zapovjednik specijalaca iz Rakitja (kasnije "Tigrovi"), i Marko Lukić, pomoćnik ministra za specijalne jedinice i zapovjednik specijalaca iz Lučkog, kojem je zamjenik bio Joško Morić.

Tijek izvođenja akcije pripadnika MUP-a RH

Zapovjedništvo za vođenje akcije bilo je smješteno u karlovačkoj policijskoj postaji, a načelnik te PU bio je Ivan Štajduhar.
Najprije su specijalci iz Lučkoga, njih dvadesetak, koje je vodio Slavko Butorac, zauzeli mostobran i autobusno ugibalište gdje su "martićevci" držali položaje. Budući da je bila gusta magla, kolona postrojbi MUP-ovih specijalaca se kretala sporo.
Bitka za Plitvice počela je između 6 i 7 sati. Na čelu kolone Anto Jurendić je vozio borbeno oklopno vozilo. U tom vozilu bili su specijalci MUP-a iz Lučkoga. Pripadnici jedinice za posebne zadaće MUP-a iz Rakitja (jezgra buduće 1. gardijske brigade " Tigrova ") bili su iza njih stotinjak metara u autobusu koji je vozio Ljubo Ćesić - Rojs. Kad je borbeno oklopno vozilo zastalo ispred barikade, srušenih stabala, martićevci su zapucali na policajce iz svih sredstava. Rojs se nije uspaničio nego je otvorio vrata, pa su počeli iskakati u punoj borbenoj opremi. Tada je autobus pogodio tromblon na kojemu, srećom, nije bio izvađen osigurač. U tom puškaranju šest pripadnika MUP-a je ranjeno, uglavnom u autobusu. Brzo su se pribrali i uzvratili paljbu, a Josip Lucić, koji je zapovjedao akcijom, izdao je zapovjed za pokret i napredovanje.

Pogibija Josipa Jovića

Izjava Petra Bajana, tadašnjeg pripadnika jedinica MUP-a RH i sudionika akcije:

Razvili smo se u strijelce, ali smo sporo napredovali zbog dubokoga snijega. Do pošte smo izbili za oko dva i pol sata. Martićevi policajci su se izvlačili iz hotela Plitvice ( bivši hotel Bellevue ), gdje su bili smješteni. Budući da je operacija bila gotova oko 11 sati, malo smo se šalili, a Jović je otišao prema pošti. Pokraj pošte bilo je mitraljesko gnijezdo koje je martićevcima štitilo odstupnicu. Tog mitraljesca, na žalost, nismo prije locirali. Kad je na Jovića zapucano, on je zalegao. Pogođen je dok je padao na zemlju, baš u dio tijela koji nije zaštićen pancirkom.

Izjava Miljenka Kožulja, tadašnjeg pripadnika jedinica MUP-a RH i sudionika akcije:

Vidio sam ga iza stabla kako pada. Dotrčao sam do njega i pitao što mu je. Samo je odgovorio: 'Ništa'. Ležao je duboko u snijegu, strgao sam svoju pancirku i masku, prihvatio ga, ali već se počeo gubiti. Posljednje riječi su mu bile: " Tata, tata ". Bio je strašno blijed i već su dotrčali Ivan Ljubić, Predrag Petrović, Vinko Ravić i Darko Fistrić. Nakon pružanja prve pomoći dr. Husar je tražio helikopter.

Izjava Željka Kekića, čovjeka od posebnog povjerenja ministra unutarnjih poslova Josipa Boljkovca:

Jović se sav tresao. Dok su se dečki borili za njegov život, motorolom sam zvao Morića u Karlovac i tražio helikopter... Kad sam za koji trenutak iznad nas vidio helikopter, ostao sam u šoku, bio je to vojni helikopter MI8. Nazovem Morića i kažem da iznad nas lebdi vojni helikopter. U eteru je nastao muk... Nakon tri minute, koje su trajale cijelu vječnost, Morić se javlja i govori neka ništa ne poduzimamo. Helikopter se spustio na tlo, iz njega je izišao neki major i rekao da su došli pružiti pomoć ranjenima, bez obzira s koje su strane. Kažem da imamo ranjenika... Na žalost, Jović je već bio mrtav. Kasnije smo doznali da je Boljkovac s Antunom Tusom, koji je tada još bio u Beogradu, dogovorio da pošalje jedan helikopter za prijevoz ranjenika. Vojni helikopter je tu stajao još sat i pol pa otišao dalje.
- Dan poslije "Krvavog Uskrsa" u Plaškom je, zajedno s nekolicinom pobunjenih Srba, zarobljen i Momir Lazić, "novinar" iz Karlovca, koji je nosio motorolu s ukucanom frekvencijom na kojoj su hrvatski specijalci održavali vezu tijekom akcije. Motorola je oduzeta kao dokazni materijal, međutim, ubrzo je tajanstveno "nestala" iz PU Karlovac...

Rezultati akcije i daljnji tijek događaja na Plitvicama

Uskrs 1991. nazvan je "krvavim" zbog ranjenih i mrtvih na Plitvicama. U okršaju na Plitvicama snage MUP-a RH zarobile su 12 srpskih pobunjenika, a među njima su bili Goran Hadžić i Boro Savić, koji će postati vođe pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji. Nakon očevida pripadnika MUP-a RH na Plitvicama su se rasporedile tenkovske postrojbe JNA koje su se pravile da "razdvajaju zaraćene strane".

Foto: Drago Havranek/CROPIX

Treba napomenuti da se toga dana, na Plitvicama nalazilo oko 400 turista, uglavnom iz Italije, a koji su bili u šoku doznavši što se sve događa. Srbi su ih koristili kao živi štit te hrvatske snage nisu smjele na pobunjenike udariti svom žestinom.
Specijalce MUP-a RH na Plitvicama su zamijenili pripadnici temeljne policije PU Gospić, uspostavljena je policijska postaja, a sve je nadgledala JNA. Takvo stanje je trajalo neko vrijeme dok se hrvatska policija, uslijed agresije, nije povukla s Plitvica.

Pretraga stranice

Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish Turkish

Osnovni podaciUdruga veterana SJP Alfa Zagreb
Remetinečka cesta 77
10020 Zagreb

info@uvsjp-alfa.hr

PREDSJEDNIŠTVO UDRUGE:
MILIJAN BRKIĆ
ŽELJKO MIHALJEVIĆ
ŽELJKO ŠARIĆ

Uredovno vrijeme:

PONEDELJAK - PETAK: 08:00 do 16:00

Rad sa strankama:
UTORKOM: 09:30 - 12:30
ČETVRTKOM: 09:30 - 12:30

Žiro račun: ZAGREBAČKA BANKA: HR5923600001101782247
MBS: 1836072
OIB: 39923915314

PODRŠKA

Foto domovinski rat

Pristupnica

Trenutno aktivnih Gostiju: 12