Greška
  • JFolder::files: Putanja nije folder:
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/obljetnice/23atj_lucko2013

Obilježena 23. obljetnica osnivanja ATJ Lučko

Ocjena: / 12
LošeOdlično 

U sjedištu Antiterorističke jedinice Lučko, pred mnoštvom okupljenih uzvanika, obitelji poginulih, gostiju, dužnosnika i djelatnika MUP-a aktivnih i umirovljenih pripadnika specijalne policije, danas (07.rujna 2013.) je svečano obilježena 23. obljetnica osnivanja ove najelitnije hrvatske postrojbe.

Svečanosti su nazočili zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, ratni ministar  Ivan Jarnjak, stožerni general u mirovini Josip Lucić, domaćini svečanosti: zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Zdravko Janić, zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Alen Klabot, predsjednik Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko Mladen Grgić, predstavnici Oružanih snaga Republike Hrvatske i drugi.

Na današnji dan 1990. godine Antiteroristička jedinica Lučko postala je prva oružana formacija za posebne namjene tadašnje novostvorene hrvatske Vlade i temelj za ustroj hrvatske specijalne policije u cjelini. Neprijeporna je činjenica da je ova Jedinica, čiji su pripadnici sudjelovali u svim akcijama i operacijama na svim bojištima tijekom Domovinskog rata, dala neizmjeran doprinos u stvaranju hrvatske države i pobjedi u Domovinskom ratu iznijevši tada najteži dio obrane, prošavši najteži ratni put. Tim putem, od 1990. godine do završetka Domovinskog rata prošlo je oko 350 pripadnika jedinice, nošenih domoljubljem, hrabrošću, čašću i odanošću, a njih 14 položilo je svoje živote na oltar Domovine. Njima, kao i još trinaestorici pripadnika ATJ Lučko koji su hrabro i časno obavljajući svoj posao poginuli, stradali ili umrli do danas, svi prisutni u minuti tišine uputili su svoje misli odavši im počast i svoju zahvalnost.

Zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Alen Klabot istaknuo je kako je danas dan sjećanja na njih: „Dužnost nam je da njihovu žrtvu ne zaboravimo nikada, bez obzira na to što nosi danas i sutra. Stoga posebno danas ovdje pozdravljam njihove majke, očeve i obitelji.“ Ističući kako je žrtva poginulih suboraca utkana u naš mir i budućnost naše djece, predsjednik Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko Mladen Grgić zahvalio je obiteljima poginulih što su Hrvatskoj podarili takve sinove junake. Podsjetio je u svom obraćanju na velike i ponosne dane i nebrojene borbene zadatke koje je Antiteroristička jedinica Lučko odrađivala na svim dijelovima napadnute Domovine, počevši od uspostavljanja javnog reda i mira, zadaća osiguranja, preko oduzimanja oruža od bivše JNA te naoružavanja i obučavanja jedinica iz kojih je kasnije nastala Hrvatska vojska pa sve do neposrednih borbenih zadataka od početka do samog kraja rata.

U ime ministra unutarnjih poslova i potpredsjednika Vlade RH Ranka Ostojića okupljenima se prigodno obratio glavni ravnatelj policije Vlado Dominić. Naglasio je kako su ratna vremena dio slavne i časne povijesti na kojoj mlađi pripadnici Jedinice moraju graditi svoj ljudski i profesionalni integritet. Ravnatelj se posebno osvrnuo na mirnodopski put ATJ Lučko obilježen, kako je naveo, još većim profesionalizmom, ozbiljnošću, odlučnošću i požrtvovnošću kod izvršenja svih zadaća. „Upravo ste u obavljanju najsloženijih i najzahtjevnijih zadaća poput uhićenja počinitelja najtežih kaznenih djela, deaktiviranja i uništavanja eksplozivnih naprava do najsloženijih policijskih operacija, rješavanja složenih otmica i talačkih situacija, kriznih situacija visokog rizika i kompleksnih akcija spašavanja, ljestvicu postavili vrlo visoko. Koliko visoko govori i činjenica kako ste na nedavnoj zajedničkoj vježbi s američkim kolegama pokazali da ste uz rame najelitnijim svjetskim specijalnim postrojbama. Upravo to pokazuje da su danas pripadnici ATJ Lučko u prvom redu izvrsno obučeni policajci, vrsni stručnjaci, vješti i odvažni pripadnici snaga specijalne policije“, istaknuo je ravnatelj napomenuvši kako i nadalje očekuje da svoju potvrđenu vrhunsku uvježbanost, profesionalnost, vještine i znanja pripadnici ove jedinice nastave potvrđivati  kroz sudjelovanje u međunarodnim misijama u kriznim područjima diljem svijeta, svjedočeći tako o profesionalnosti, osposobljenosti, ali i odlučnosti i etičnosti hrvatske policije.

„Iako za pripadnike Jedinice i uopće sve policajke i policajce, članstvo u Europskoj uniji donosi nove mogućnosti obuke i suradnje, isto tako taj novi europski kontekst, stavlja nas pred nove sigurnosne izazove. U tom smislu uvjeren sam da će za njih, poznavajući vaša dosadašnja postignuća, način rada, kvalitetu i profesionalnost, ova Jedinica kao i do sada naći adekvatna kvalitetna rješenja“, rekao je Dominić čestitavši na kraju obljetnicu svim pripadnicima ATJ Lučko.

Za iznimne rezultate u radu tijekom boravka u mirovnoj misiji u Afganistanu te radu u Jedinici, odlukom zapovjednika ATJ Lučko Alena Klabota pohvaljeni su i nagrađeni pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko: Krunoslav Zubak, Nikola Emanović, Ivan Sučić, Kristijan Majer, Hrvoje Brkljačić, Ivica Sloga i Stjepan Vučina. Njima je ovom prigodom zapovjednik Klabot uručio nagrade.

Na kraju Svečanosti, a prije polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod Spomen obilježja poginulim pripadnicima ATJ Lučko, vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac služio je Svetu misu. Govoreći u svojoj propovijedi o obilježavanju pojedinih godišnjica osnutka specijalnih i vojnih formacija tijekom Domovinskog rata, biskup je zaključio kako takve obljetnice nemaju za cilj tek da ih se usput spomene, kao i osobe koje su u njih bile uključene, već im je cilj da se iz njih izvuku važne pouke. Pouke o mučeničkoj smrti koju su podnijeli hrvatski branitelji zbog ideala slobode, mira i prvenstveno ljubavi prema svome narodu.

{gallery}obljetnice/23atj_lucko2013{/gallery}

Pretraga stranice

Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish Turkish

Osnovni podaciUdruga veterana SJP Alfa Zagreb
Remetinečka cesta 77
10020 Zagreb

info@uvsjp-alfa.hr

PREDSJEDNIŠTVO UDRUGE:
Željko Mihaljević
Željko Šarić
Damir Herceg

Uredovno vrijeme:

PONEDELJAK - PETAK: 08:00 do 16:00

Rad sa strankama:
UTORKOM: 09:30 - 12:30
ČETVRTKOM: 09:30 - 12:30

Žiro račun: ZAGREBAČKA BANKA: HR5923600001101782247
MBS: 1836072
OIB: 39923915314

PODRŠKAPLANOVI I IZVJEŠTAJI

Foto domovinski rat

Pristupnica

Trenutno aktivnih Gostiju: 21