"Mimohod pobjednika 2015" u Pakracu

Ocjena: / 1
LošeOdlično 

Mimohodom pobjednika od pakračke župne crkve do Aleje poginulih branitelja na Rimokatoličkom groblju u Pakracu gdje su izaslanstva državnih institucija, županije, Grada Pakraca i brojnih braniteljskih udruga položili vijence te svečanim postrojavanjem pred zgradom pakračke policije, danas je nastavljeno obilježavanje obljetnice događanja iz 1. ožujka 1991. godine kada je u Pakracu započeo Domovinski rat.

 

U mimohodu je sudjelovalo oko 500 branitelja, predstavnika raznih vojnih i policijskih postrojbi iz brojnih hrvatskih gradova koji su u razdoblju od 1991. do 1995. godine na ovom području sudjelovali u obrani Hrvatske, a predvodili su ih vojni i policijski generali poput Mladena Markača, Josipa Lucića, Ljube Ćesića Rojsa, Ivana Tolja, Gorana Mihalića, Tome Medveda i drugih, potom saborskog zastupnika Franje Lucića župana Alojza Tomaševića, izaslanika ministarstva branitelja, obrane i MUP-a, izaslanstva više gradova i županija.

Sve njih nakon postrojavanja pred zgradom policijske postaje najprije je pozdravio u ime organizatora Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, predsjednik Miroslav Ivančić zahvalivši im što ne prestaju dolaziti u Pakrac i tako sprečavaju da ovi značajni i časni događaji iz novije hrvatske povijesti ne padnu u zaborav. "Kažnjavaju nas zbog 1. ožujka, kažnjavaju nas zbog "Bljeska" jer kako drugačije objasniti da mladi iz Pakraca u potrazi za egzistencijom odlaze u druge krajeva Hrvatske i inozemstvo, i to nas boli", rekao je Ivančić.

U istom tonu nastavio je i pakrački gradonačelnik Davor Huška, zahvalivši raznim izaslanicima na dolasku naglasivši da ponovo ovim na obilježavanjima nema ministra branitelja, ali je po prvi put izaslanik iz kabineta Predsjednice RH, Ante Deur .

Huška je podsjetio da je Pakrac grad koji nikada nije pao i to zahvaljuje upravo braniteljima koji su stoga uvijek dobro došli u Pakrac.

Huška: više stradavamo sada nego u ratu

Huška je podsjetio da u Pakracu danas ima više od 250 djece u vrtićima, više od 600 u osnovnoj i isto toliko u srednjoj školi te 150 studenata. No, unatoč tome Pakrac gubi više stanovnika danas nego u ratu, a jedan od razloga su nedavne zakonske izmjene kojima je Pakrac izgubio područje od posebne državne skrbi što je slučaj u gradovima diljem nekadašnje bojišnice.
Nadamo se boljim vremenima i ljudima u Zagrebu koji će nakon idućih izbora drugačije promišljati o Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima.

O potrebi veće pažnje Slavoniji i ovoj županiji koju hrvatska vlada treba posvećivati ovom kraju govorio je i župan Alojz Tomašević. On je naglasio i potrebu da se jasno definira uloga agresora i branitelja, kako u povijesti, tako i udžbenicima založivši se da se jasno kaže da je Domovinski rat započeo u Pakracu agresijom Srbije i onih koji su potpisali prisajedinjenje ovog kraja SAO Krajini, a i danas ovdje žive. Zato on traži i nastavni predmet i udžbenik Domovinski rat u kojem bi jasno bila rečena istina.

Zbog svega što je ovaj kraj doprinio u obrani Hrvatske ovi ljudi zaslužuju bolje i više, zaslužuju da ne moraju opet u potrazi za poslom odlaziti u svijet, rekao je župan ponovo obećavši povratak bolnice u Pakrac s dodatkom atributa veteranske.

"Poručimo iz Pakraca, mi smo ovdje ratovali, mi ovdje želimo i svatovati", rekao je župan Tomašević. Brigadir Zdenko Andabak, koji je u Pakrac došao s "Tigrovima", naglasio je da se ne može izjednačavati hrvatska žrtva i srpski agresor i da su upravo branitelji ti koji su odgovorni da istina iz vremena Domovinskog rata ostane prisutna i danas. On je ponovo postavio pitanje gdje je grob dr. Ivana Šretera tražeći od Srba ovoga kraja da odgovore na to pitanje. Izrazio je nezadovoljstvo prema medijima koji potiču mržnju prema braniteljima.

Ponovo potrebno zajedništvo iz pobjedničkih vremena

Posljednji govornik Ante Deur, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, istaknuo je da su upravo branitelji ti koji moraju i danas pronositi istinu iz pobjedničkog vremena predvođeni generalom Franjom Tuđmanom.

Potrebno je ponovo demonstrirati zajedništvo koje je bila odlika pobjedničke vojske u teškim vremenima kada se stvarala hrvatska država u čiji temelj je ugrađen Domovinski rat, pa su i branitelji njezin zaglavni kamen, istaknuo je Deur.
Svi govornici su upućivali posebne pozdrave braniteljima u Savskoj 66 za koje je rečeno da je nedozvoljivo da ih se naziva šatorašima.
Izvor: pakrackilist.hr

Pretraga stranice

Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish Turkish

Osnovni podaciUdruga veterana SJP Alfa Zagreb
Remetinečka cesta 77
10020 Zagreb

info@uvsjp-alfa.hr

PREDSJEDNIŠTVO UDRUGE:
Željko Mihaljević
Željko Šarić
Damir Herceg

Uredovno vrijeme:

PONEDELJAK - PETAK: 08:00 do 16:00

Rad sa strankama:
UTORKOM: 09:30 - 12:30
ČETVRTKOM: 09:30 - 12:30

Žiro račun: ZAGREBAČKA BANKA: HR5923600001101782247
MBS: 1836072
OIB: 39923915314

PODRŠKA



PLANOVI I IZVJEŠTAJI

Foto domovinski rat

Pristupnica

Trenutno aktivnih Gostiju: 26