Antiteroristička jedinica Lučko - ATJ LUČKO

ANTITERORISTIČKA JEDINICA LUČKO osnovana je 7. rujna 1990. te u tim trenucima djeluje kao jedina organizirana jedinica. U najpresudnijim trenucima početka Domovinskog rata, kada se nije znala sudbina lijepe naše domovine, djeluje pod nazivom poznatim za javnost kao "jake snage MUP-a".
Ova jedinica, unatoč svijesti da se bori protiv tehnički i brojno jačeg neprijatelja, nikad se nije vratila, a da zadaća, koja je pred nju postavljena, nije bila izvršena. Teško je nabrojiti sve zadaće koje je ova jedinica izvodila.

Tijekom 1990. i 1991. Jedinica izvodi niz zadaća uspostavljanja javnog reda i mira što su ih narušile srpske paravojne formacije. Zahvaljujući stečenom povjerenju Vrhovništva Republike Hrvatske, obnaša zadaće osiguravanja visokih dužnosnika u Vladi RH i samog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

Jedinica sudjeluje u nizu akcija koje su imale zadaću oduzeti oružje od bivše JNA, te naoružavati i obučavati jedinice koje kasnije čine osnove stvaranja Hrvatske vojske. Među ostalim zauzima vojarne u Delnicama, Samoboru, Dubokom Jarku, Dugom Selu, Prečkom, Komandu V. zrakoplovnog korpusa u Maksimirskoj, blokira vojarne "Maršal Tito" u Novom Zagrebu, Zračnu luku Zagreb, zauzima vojni repetitor na Sljemenu i uhićuje generala JNA Aksentijevića.

Svoje prvo vatreno krštenje Antiteroristička jedinica Lučko prolazi 1. ožujka 1991. u Pakracu. Ubrzo su uslijedili krvavi Uskrs na Plitvicama, Glina, Topusko, Petrinja, Dragotinci, ponovo Pakrac-Okučani, Aerodrom Pleso, Dubica, Delnice, Marinci, Dubrovnik, Cavtat, Maslenica, Medački džep, Daruvar, Bučje, Požega (Ivanovac), "Bljesak" i "Oluja", Petrova Gora i "Oluja Obruč".

Kroz Antiterorističku jedinicu Lučko prošlo je 350 pripadnika iz redova kojih je stasalo sedam generala Hrvatske vojske te velik broj drugih visokih časnika Hrvatske vojske. Pripadnici ove jedinice odlikovani su najvišim državnim odličjima, a jedinica je odlikovana Redom kneza Domagoja s ogrlicom.

Tijekom svih ratnih godina, nošeni domoljubljem i rodoljubljem, hrabrošću i požrtvovanošću, čašću i odanošću, a u vjeri i nadi da će se uspostaviti mir, sloboda i samostalnost, živote na oltar domovine položilo je 14 djelatnika, a 52 su bila teško ranjena.

Antiteroristička jedinica Lučko je dala svoj značajan doprinos u borbi i težnji za ostvarivanjem sna hrvatskog naroda da bude samostalan i da ima svoju državu.

SRETNA VAM 27. GODIŠNJICA POSTOJANJA !!!

Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish Turkish

Osnovni podaciUdruga veterana SJP Alfa Zagreb
Remetinečka cesta 77
10020 Zagreb

info@uvsjp-alfa.hr

PREDSJEDNIŠTVO UDRUGE:
Željko Mihaljević
Željko Šarić
Damir Herceg

Uredovno vrijeme:

PONEDELJAK - PETAK: 08:00 do 16:00

Rad sa strankama:
UTORKOM: 09:30 - 12:30
ČETVRTKOM: 09:30 - 12:30

Žiro račun: ZAGREBAČKA BANKA: HR5923600001101782247
MBS: 1836072
OIB: 39923915314

PODRŠKAPLANOVI I IZVJEŠTAJI

Foto domovinski rat

Pristupnica