OSTALE VRO

Operacija MEDAČKI DŽEP

Operacija MEDAČKI DŽEP 09.09.1993.

BOJIŠTE

Ličko bojište

CILJ OPERACIJE

Cilj je bio ovladavanje prostorom Divosela i Čitluka.

OSLOBOĐENI TERITORIJ

Oslobođeno je ukupno 48 četvornih kilometara.

POSTROJBE

Hrvatska strana

9. gbr. (u napadu), db Lovinac (u obrani), db Gospić (u obrani i ojačanje 3/9. gbr), 3/111. br. (u obrani), SP MUP-a (u napadu).

Agresor

15. lički korpus SVK (zapovjedno mjesto - Korenica, istureno zapovjedno mjesto - Udbina) u sastavu: 170. br iz Plaškog, 50. br iz Vrhovina, TG - Bunić, 9. mtbr iz Gračaca, 103. lbr iz D. Lapca, 105. abr iz Udbine, bojna vojne policije, ukupno oko 8.000 vojnika, 70 tenkova, 40 oklopnih transportera, 60 teških topničkog oružja.

GUBICI

Hrvatska strana

Poginulo 6 vojnika (od početka akcije 09.09. do povlačenja 17.09. bilo je ukupno 10 poginulih) , a ranjeno 53 vojnika, oštećena 3 tenka i 1 BVP, uništena 2 sanitetska vozila.

Agresor

Poginulo 70 neprijateljskih vojnika ( po ratnim konvencijama, civil koji je naoružan, smatra se vojnom osobom i vojnim ciljem ), zarobljeno 19 neprijateljskih vojnika, zarobljen 1 tenk, 10 minobacača i 20 topova.

TIJEK VOJNOREDARSTVENE OPERACIJE

HV poduzima razmjerno malu akciju "ispravljanja" crte bojišnice oko Gospića i u kratkom napadu osvaja nekoliko naselja južno od Gospića te zauzima bolje položaje na Velebitu.
Obuhvatnim djelovanjem, neprijatelj je doveden u okruženje iz kojeg se morao izvlačiti i napuštati dobro organiziranu obranu. Spremnost za početak napada 6.00 sati 9.9.1993. Vrijeme za izvršenje zadaće 19.00 sati istog dana. ZM - vojarna "Eugen Kvaternik" - Gospić, IZM - selo Bilaj.
8./9.9.1993. Dovođenje postrojbi (udaljenost od P/C 200 - 300 m).
9.9.1993. Topnička priprema trajala je 5 minuta. Istovremeno su djelovala protuoklopna sredstva po otpornim točkama. 1. i 2./9. gbr "Vukovi" su do 8.30 izvršile bližu zadaću, a 3. bojna ojačana dijelom db Gospić je usporeno napredovala. Izvidnička satnija je, također, u borbi i izvršava svoju zadaću prema Rogića Mostu. SP MUP-a su usporeno napredovale i nije došlo do pravovremenog zatvaranja obruča, pa se dio snaga neprijatelja izvukao. Do 12.00 sati većina postrojbi je izvršila zadaću, a ostale oko 13.00 sati. Srbi su brzo razbijeni i povlače se zajedno s civilnim stanovništvom. Planirana akcija završava istoga dana, ali se borbe nastavljaju i narednih dana, da bi se zaustavile pred mjestom Medakom, dvadesetak kilometara jugoistočno od Gospića. U popodnevnim i večernjim satima neprijatelj pokušava protunapad.
Cijela bojišnica od Dalmacije do Karlovca je oživjela i Srbi počinju granatiranjem velikog broja hrvatskih gradova i naselja, pri čem je osobito teško gađan Karlovac u kojem ima na desetine mrtvih. Na jedno predgrađe Zagreba pada veliki projektil zemlja - zemlja luna-17 (NATO oznaka Frog-7), čime VSK ostvaruje svoje prijetnje da će u slučaju napada odgovoriti odmazdom.
10.9.1993. još jedan pokušaj protunapada i vraćanja područja s. Čitluk i Divoselo.
11.9.1993. pokušaj izvlačenja okruženih snaga neprijatelja (neuspješno). Nekoliko dana nakon medačke akcije, VSK šalje hrvatskim vlastima popis od tridesetak ciljeva koji će biti napadnuti ako se hrvatske snage ne povuku ili ako ponovo napadnu.
12.9.1993. neprijatelj učvršćuje crtu obrane, HV se obračunava sa snagama u okruženju.
16.9.1993. sporazum o povlačenju HV.
17.9.1993. u područje Divosela ulaze Kanađani, (pripadnici UNPROFOR-a. Kanađani su tom prilikom izmislili oružani sukob s HV u kojem je bilo mrtvih i (po Kanađanima, poginulo je 27 pripadnika HV, a u cijeloj akciji HV je imala 10 poginulih!). Sukob im je bio potreban radi činova i napredovanja u kanadskoj vojsci. Akcija je izazvala burne reakcije međunarodne javnosti radi velikog opsega razaranja i ubojstava civila.
Kad se HV nakon tjedan dana povukla iz zaposjednutih položaja u navedenim naseljima i predala ih UNPROFOR-u, na ruševinama i zgarištima nađeno je 18 leševa srpskih civila. U narednim danima predali su još pedesetak tijela srpskih vojnika.
U naseljima Počitelj, Čitluk, Divoselo i osam drugih srušeno su oko 500 objekata, zbog čega je hrvatska strana optužena da sustavno provodi taktiku "spaljene zemlje". Predsjednik RH je suspendirao dva časnika i naložio istragu. Kao odgovor na ove događaje Srbi su iz Podlapače prognali posljednjih preostalih 117 Hrvata.
Medačka akcija imala je vrlo ograničeni cilj da uklanjanjem srpskog "džepa" olakša situaciju u Gospiću koji je godinama bio pod stalnim topničkim udarima.
Iako je "džep" uništen, Gospić je i dalje mogao biti tučen jer je bojišnica prema istoku i dalje bila udaljena svega nekoliko kilometara.

ZAKLJUČAK

Tajnost priprema; sinkronizacija djelovanja pješaštva, oklopništva, topništva; iznenađenje; manevar i okruženje neprijatelja. Akcija je na Srbe psihološki djelovala na dva načina: dala je znati da će obračun biti nemilosrdan, a s druge ih je strane zavarala da se hrvatska strategija sastoji u polaganom "odgrizanju" komadića teritorija. Akcija je isto tako upozorila na teškoće razlikovanja civila i vojnika u ovakvom tipu rata, posebno iz razloga što je velika većina civila bila naoružana.
# Međutim, slabija koordinacija HV sa SP MUP-a; slabija pripremljenost domobranskih bojni; slabo informiranje o realnom stanju u području djelovanja; neadekvatna provedba sigurnosnih mjera; zbog zločina i masovnog uništavanja, akcija je nanijela veliku štetu ugledu HV i Hrvatske.

Danas je ipak, iz određenih dokumenata vidljivo da je broj civilnih i drugih žrtava bio preuveličan, kako od strane srpskih pobunjenika tako i od strane UNPROFOR-a.


Preuzeto sa portala domovinskirat-xtreemhost, a sadržaj na ovu temu će se nadopunjavati od strane autora ovih stranica.

Povezani članci:

UREDOVNO VRIJEME

PONEDJELJAK - PETAK

08:00 do 16:00

RAD SA STRANKAMA

UTORKOM  09:30 - 12:30

ČETVRTKOM  09:30 - 12:30

OSNOVNI PODACI

UVSJP Alfa Zagreb
Remetinečka cesta 77
10020 Zagreb

ZAGREBAČKA BANKA

HR5923600001101782247
MBS: 1836072
OIB: 39923915314