OSTALE VRO

Operacija PERUČA

Operacija PERUČA 27. - 28.01.1993.

BOJIŠTE

Srednjodalmatinsko bojište

CILJ OPERACIJE

Odbacivanje srpskih snaga sa šireg područja HE Peruča i ovladavanje samim objektom i okolicom

OSLOBOĐENI TERITORIJ

HV oslobodila hidrocentralu i branu "Peruča" na Cetini i više naselja oko nje u površini od 140 četvornih kilometara.

POSTROJBE

Hrvatska strana

16. dp, interventne skupine 126. br i protuoklopna grupa 141. br, pripadnici COOV-a Sinj i VP.

GUBICI

Hrvatska strana

Poginuo je 1 pripadnik HV-a Ante Buljan, a tri pripadnika HV-a su bila ranjena.

Agresor

Zarobljena 2 neprijateljska vojnika, 1 PZT 20/3 mm, 3 MB 82 mm, 1 m/v te veća količina naoružanja i streljiva.

TIJEK VOJNOREDARSTVENE OPERACIJE

Srpske snage predvođene ratnim zločincem Ratkom Mladićem su 17. rujna 1991. godine okupirale i zauzele branu Peruča prijeteći njenim miniranjem i urušavanjem. Dolaskom i preuzimanjem tzv „ružičaste zone” od strane snaga UNPROFOR-a protivničke snage su se povukle 10 km od crte razdvajanja, a pripadnici UN-a rasporedili su se na samoj hidroelektrani štoje smanjilo opasnost od neprijateljskog djelovanja i prijetnji urušavanjem brane.
Potpuno neplanirano, pri završetku operacije Maslenica, na sinjskoj bojišnici provedena je oslobodilačka akcija HV-a na brani Peruča čime je konačno otklonjena prijetnja SVK o rušenju brane i potapanju brojnih naselja u slivu Cetine što bi ugrozilo desetke tisuća ljudskih života i imovine građana. Akciju su, 27. siječnja isprovocirali pokreti i prijetnje neprijateljskih snaga da će u znak odmazde zbog pretrpljenih gubitaka u akciji Maslenica srušiti branu Peruča. Izvidnici HV-a uočili su grupiranje neprijateljskih snaga u selima Potravlje i Satrić, nakon čega se odmah izdaje zapovijed o podizanju bojne spremnosti na najvišu razinu i pripremi za bojna djelovanja.
Cilj napada HV-a bio je osloboditi branu i širi prostor brane HE Peruča, otkloniti opasnost i spriječiti katastrofalne posljedice vodenog vala iz peručkog jezera u slučaju miniranja brane te zauzeti dominantne visove na Svilaji kako bi se otklonila ugroza neprijatelja u širem području Sinja.
Tijekom popodneva (27.01.1993.) spske paravojne snage grupiraju se u selima Potravlje i Satrić te oko 16.00 sati upadaju na prostor Peruče, odakle protjeruju kenijske snage UNPROFOR-a i preuzimaju položaje na Alebića kuli. Potom su srušili most koji je bio sastavni dio brane s konačnom namjerom da s 30 tona eksploziva miniraju i sruše cijelu branu kako bi vodenim valom (460 milijuna prostornih metara) potopili sve sto se nalazi u donjem toku rijeke Cetine. Snage HV-a koje su bile raspoređene na tom području tijekom večeri se organiziraju.
Zamisao operacije je bila iznenadnim i brzim napadnim djelovanjem posebno ustrojenih manjih snaga, potpomognutih topništvom i oklopništvom, nanijeti gubitke neprijatelju te zaposjesti ključne zemljišne objekte i obraniti ih od protunapada neprijatelja.
U ranim jutarnjim satima postrojba UNPROFOR-a povukla se vozilima u Vrliku, a neprijateljske snage započele su dovlačiti teško topništvo na Babića brig i prostor oko brane Peruča.
Uz neznatna ojačanja pristigla tijekom noći, u jutro 28. siječnja, snage HV-a sprječavaju neprijateljski pokušaj pješačkog proboja prema Biteliću. U 10:15 sati srpske snage aktiviraju eksploziv postavljen u nadzornoj galeriji brane namjeravajući njenim rušenjem stvoriti veliki vodeni val koji bi potopio sve što se nalazi u donjem toku rijeke Cetine.

Oštećenja nastala aktiviranjem eksplozivnih naboja.

Naboji su eksplodirali, ali brana unatoč teškim oštećenjima nije popustila što je spriječilo katastrofu velikih razmjera. Odmah nakon detonacije postrojbe HV-a su krenule u napadna djelovanja i ubrzo su ovladale kompletnim područjem oko brane Peruča, te izbile na planiranu crtu: Umac tt1120 - Gornji Kunci - Babića brig tt 507.
Po dostignutoj crti brzom i učinkovitom dvodnevnom intervencijom utvrđivanja i sanacije oštećenja brane Peruča sa svim snagama, spriječena je katastrofa koju bi prouzročilo izlijevanje vodenog vala iz Peručkog jezera.


Preuzeto sa portala domovinskirat-xtreemhost, a sadržaj na ovu temu će se nadopunjavati od strane autora ovih stranica.

Povezani članci:

UREDOVNO VRIJEME

PONEDJELJAK - PETAK

08:00 do 16:00

RAD SA STRANKAMA

UTORKOM  09:30 - 12:30

ČETVRTKOM  09:30 - 12:30

OSNOVNI PODACI

UVSJP Alfa Zagreb
Remetinečka cesta 77
10020 Zagreb

ZAGREBAČKA BANKA

HR5923600001101782247
MBS: 1836072
OIB: 39923915314