RATNE SJP

ATJ Lučko Zagreb

ATJ Lučko Zagreb

ATJ Lučko osnovana je 7.9.1990. godine te u tim trenucima djeluje kao jedina organizirana jedinica. Tijekom 1990. i 1991. Jedinica izvodi niz zadaća uspostavljanja javnog reda i mira...

U najpresudnijim trenucima početka Domovinskog rata, kada se nije znala sudbina lijepe naše domovine, djeluje pod nazivom poznatim za javnost kao "jake snage MUP-a". Ova jedinica, unatoč svijesti da se bori protiv tehnički i brojno jačeg neprijatelja, nikad se nije vratila, a da zadaća, koja je pred nju postavljena, nije bila izvršena. Teško je nabrojiti sve zadaće koje je ova jedinica izvodila.

Tijekom 1990. i 1991. Jedinica izvodi niz zadaća uspostavljanja javnog reda i mira što su ih narušile srpske paravojne formacije. Zahvaljujući stečenom povjerenju Vrhovništva Republike Hrvatske, obnaša zadaće osiguravanja visokih dužnosnika u Vladi RH i samog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

Jedinica sudjeluje u nizu akcija koje su imale zadaću oduzeti oružje od bivše JNA, te naoružavati i obučavati jedinice koje kasnije čine osnove stvaranja Hrvatske vojske. Među ostalim zauzima vojarne u Delnicama, Samoboru, Dubokom Jarku, Dugom Selu, Prečkom, Komandu V. zrakoplovnog korpusa u Maksimirskoj, blokira vojarne "Maršal Tito" u Novom Zagrebu, Zračnu luku Zagreb, zauzima vojni repetitor na Sljemenu i uhićuje generala JNA Aksentijevića.

Svoje prvo vatreno krštenje Antiteroristička jedinica Lučko prolazi 1. ožujka 1991. u Pakracu. Ubrzo su uslijedili krvavi Uskrs na Plitvicama, Glina, Topusko, Petrinja, Dragotinci, ponovo Pakrac-Okučani, Aerodrom Pleso, Dubica, Delnice, Marinci, Dubrovnik, Cavtat, Maslenica, Medački džep, Daruvar, Bučje, Požega (Ivanovac), "Bljesak" i "Oluja", Petrova Gora i "Oluja Obruč".

Kroz Antiterorističku jedinicu Lučko prošlo je 350 pripadnika iz redova kojih je stasalo sedam generala Hrvatske vojske te velik broj drugih visokih časnika Hrvatske vojske. Pripadnici ove jedinice odlikovani su najvišim državnim odličjima, a jedinica je odlikovana Redom kneza Domagoja s ogrlicom.

Tijekom svih ratnih godina, nošeni domoljubljem i rodoljubljem, hrabrošću i požrtvovanošću, čašću i odanošću, a u vjeri i nadi da će se uspostaviti mir, sloboda i samostalnost, živote na oltar domovine položilo je 14 djelatnika, a 52 su bila teško ranjena.

Antiteroristička jedinica Lučko je dala svoj značajan doprinos u borbi i težnji za ostvarivanjem sna hrvatskog naroda da bude samostalan i da ima svoju državu.

Povezani članci:

SJP Omege Bjelovar

SJP Omege Bjelovar

SJP Orao Osijek

SJP Orao Osijek

SJP Poskoci Zadar

SJP Poskoci Zadar

UREDOVNO VRIJEME

PONEDJELJAK - PETAK

08:00 do 16:00

RAD SA STRANKAMA

UTORKOM  09:30 - 12:30

ČETVRTKOM  09:30 - 12:30

OSNOVNI PODACI

UVSJP Alfa Zagreb
Remetinečka cesta 77
10020 Zagreb

ZAGREBAČKA BANKA

HR5923600001101782247
MBS: 1836072
OIB: 39923915314