VR OPERACIJE

Krvavi Uskrs

Krvavi Uskrs

KRVAVI USKRS - pojam kojim se obilježava događaj na Plitvičkim jezerima, iz perioda Domovinskog rata, gdje je grupa specijalne policije MUP-a RH dočekana u zasjedi...

Tog dana, 31. ožujka 1991.g., poginuo je Josip Jović, službeno prva žrtva Domovinskog rata i srpske pobune u Hrvatskoj.

Nakon što su u ožujku 1991. Predsjedništvo SFRJ i Štab Vrhovne komande OS SFRJ najavili uvođenje izvanrednog stanja i rušenje vodstva RH, nastavljene su provokacije i propaganda o tobožnjoj ugroženosti Srba. U kontekstu toga srpski pobunjenici tada najavljuju "miting istine" na Plitvicama i pripajanje područja NP-a Plitvička jezera općini Titova Korenica, odnosno SAO Krajini. Uslijedile su provokacije u mjestima oko Plitvičkih jezera, a 28. ožujka Mile Martić šalje policajce iz Knina da spriječe prosvjednike koji su bili protiv pripajanja Plitvica općini Titova Korenica. Na ulazima u nacionalni park na jarbolima su izvješene srpske i jugoslavenske zastave.
Sljedeći dan, 29. ožujka, "milicajci" iz Knina zauzimaju upravne zgrade NP-a Plitvice. Tako je Izvršno vijeće Titova Korenica preuzelo nacionalni park.

Poslije takvih alarmantnih vijesti predsjednik Tuđman je donio odluku o uvođenju ustavnopravnog poretka na području Nacionalnog parka, a ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac poziva suradnike na hitne konzultacije u Zagreb. Akciju su, pod zapovjedništvom MUP-a RH, vodili Josip Lucić, zapovjednik specijalaca iz Rakitja (kasnije "Tigrovi"), i Marko Lukić, pomoćnik ministra za specijalne jedinice i zapovjednik specijalaca iz Lučkog, kojem je zamjenik bio Joško Morić.

Tijek izvođenja akcije pripadnika MUP-a RH

Zapovjedništvo za vođenje akcije bilo je smješteno u karlovačkoj policijskoj postaji, a načelnik te PU bio je Ivan Štajduhar. Najprije su specijalci iz Lučkoga, njih dvadesetak, koje je vodio Slavko Butorac, zauzeli mostobran i autobusno ugibalište gdje su "martićevci" držali položaje. Budući da je bila gusta magla, kolona postrojbi MUP-ovih specijalaca se kretala sporo. Bitka za Plitvice počela je između 6 i 7 sati. Na čelu kolone Anto Jurendić je vozio borbeno oklopno vozilo. U tom vozilu bili su specijalci MUP-a iz Lučkoga. Pripadnici jedinice za posebne zadaće MUP-a iz Rakitja (jezgra buduće 1. gardijske brigade " Tigrova ") bili su iza njih stotinjak metara u autobusu koji je vozio Ljubo Ćesić - Rojs. Kad je borbeno oklopno vozilo zastalo ispred barikade, srušenih stabala, "martićevci" su zapucali na policajce iz svih sredstava. Rojs se nije uspaničio nego je otvorio vrata, pa su počeli iskakati u punoj borbenoj opremi. Tada je autobus pogodio tromblon na kojemu, srećom, nije bio izvađen osigurač. U tom puškaranju šest pripadnika MUP-a je ranjeno, uglavnom u autobusu. Brzo su se pribrali i uzvratili paljbu, a Josip Lucić, koji je zapovijedao akcijom, izdao je zapovijed za pokret i napredovanje.

Pogibija Josipa Jovića

Izjava Petra Bajana, tadašnjeg pripadnika jedinica MUP-a RH i sudionika akcije:

"Razvili smo se u strijelce, ali smo sporo napredovali zbog dubokoga snijega. Do pošte smo izbili za oko dva i pol sata. Martićevi policajci su se izvlačili iz hotela Plitvice ( bivši hotel Bellevue ), gdje su bili smješteni. Budući da je operacija bila gotova oko 11 sati, malo smo se šalili, a Jović je otišao prema pošti. Pokraj pošte bilo je mitraljesko gnijezdo koje je martićevcima štitilo odstupnicu. Tog mitraljesca, na žalost, nismo prije locirali. Kad je na Jovića zapucano, on je zalegao. Pogođen je dok je padao na zemlju, baš u dio tijela koji nije zaštićen pancirkom."

Rezultati akcije i daljnji tijek događaja na Plitvicama

Uskrs 1991. nazvan je "krvavim" zbog ranjenih i mrtvih na Plitvicama. U okršaju na Plitvicama snage MUP-a RH zarobile su 12 srpskih pobunjenika, a među njima su bili Goran Hadžić i Boro Savić, koji će postati vođe pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji. Nakon očevida pripadnika MUP-a RH na Plitvicama su se rasporedile tenkovske postrojbe JNA koje su se pravile da "razdvajaju zaraćene strane".

Treba napomenuti da se toga dana, na Plitvicama nalazilo oko 400 turista, uglavnom iz Italije, a koji su bili u šoku doznavši što se sve događa. Srbi su ih koristili kao živi štit te hrvatske snage nisu smjele na pobunjenike udariti svom žestinom.
Specijalce MUP-a RH na Plitvicama su zamijenili pripadnici temeljne policije PU Gospić, uspostavljena je policijska postaja, a sve je nadgledala JNA. Takvo stanje je trajalo neko vrijeme dok se hrvatska policija, uslijed agresije, nije povukla s Plitvica.

Foto: Drago Havranek/CROPIX

Povezani članci:

VR Operacija OLUJA

VR Operacija OLUJA

Bitka za Pakrac

Bitka za Pakrac

UREDOVNO VRIJEME

PONEDJELJAK - PETAK

08:00 do 16:00

RAD SA STRANKAMA

UTORKOM  09:30 - 12:30

ČETVRTKOM  09:30 - 12:30

OSNOVNI PODACI

UVSJP Alfa Zagreb
Remetinečka cesta 77
10020 Zagreb

ZAGREBAČKA BANKA

HR5923600001101782247
MBS: 1836072
OIB: 39923915314